Fra jord til bord i Henne
Torben Clausen er oprindeligt uddannet bager og arbejdede 20 år som konditor, inden han fik job som opvasker på Henne Kirkeby Kro i 2013. Hans grønne fingre og store interesse for køkkenhaven gik ikke ubemærket hen, og året efter blev han spurgt, om han kunne tænke sig at blive havemand i stedet for. Det ville han heldigvis gerne.
"Jeg har altid elsket havearbejde. Som barn fik jeg min egen, lille jordlod, som jeg passede helt selv, og siden da er min interesse bare vokset. Det var en stor udfordring at få ansvar for kroens køkkenhave, men det er verdens bedste job, og jeg elsker at komme på arbejde.
Haven er hele tiden i udvikling, og senest har vi besluttet at erstatte alle roserne i klosterhaven med krydderurter. Vi skal både have timian, rosmarin og kinesisk purløg, og på den måde har køkkenet hele tiden adgang til friske, velsmagende krydderurter, og som gæst kan du både nyde synet og duften af dem, når du går en tur i haven. Noget af det bedste ved mit arbejde er at indsamle egne frø og forspire i det tidlige forår. Det giver så god mening at bruge jorden og dens ressourcer på den måde fremfor at købe alle frø og planter fra en producent.
Vores gæster bliver ofte overraskede, når de kommer ud i haven og ser, hvor frodigt her er. Jeg tror, mange forestiller sig Vestjylland som et goldt område, hvor kun de mest hårdføre planter kan overleve. Det er klart, at vestenvinden sætter grænser for, hvad vi kan dyrke, og da vi f.eks. forsøgte os med artiskokker, kom der kun én plante. Så dem må de købe sig til i køkkenet. Ligeledes har vi fundet ud af, at lavendel heller ikke trives, så jeg har plantet 400 lyngplanter udenfor værelse 1 og 2 i stedet for. Det er lige så smukt og velduftende som lavendel, og lyngen stortrives her.
Paul Cunningham og jeg har et rigtig godt samarbejde, og vi ping-ponger meget hele året igennem. Hver vinter sætter vi os og holder et møde om, hvad vi skal have i haven den kommende sæson, og han har altid en masse ideer. Vi har blandt andet købt frø fra et firma i England, som har en masse sorter, som vi ikke kan få her i Danmark. Vi fik blandt andet nogle meget fine sorte radisser ud af det, og nogle helt særlige pralbønner og gulerødder. Jeg synes, det er spændende at få lov at være en del af, og det er et kæmpe privilegium at have så stor indflydelse på, hvad der kommer på tallerkenerne i restauranten."